به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی درمانی تخصصی وفوق تخصصی حضرت ولیعصر(عج) فسا، اولین جلسه از "کارگاه آموزشی پیشگیری از خودکشی " در تاریخ 15 شهریورماه96 توسط دکتر اجاقی  مسئول بهداشت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی فسا، در محل سالن کنفرانس بیمارستان برگزار گردید.

گفتنی است این کارگاه  با استقبال خوب پرسنل بیمارستان خصوصا کادر درمان مواجه گردید.

مهمترین مباحث مطرح شده در این کارگاه به شرح ذیل می باشد  :

خودكشي از جمله ده علت اصلي مرگ در كشورهاي مختلف جهان است و سالانه بيش از يك ميليون نفر در سال خودكشي مي‌كنند.

آمار خودكشي در ايران هر چند در مقايسه با كشورهاي ديگر پائين‌تر است اما بررسي انجام گرفته در كشور نشان مي‌دهد كه در سال‌هاي 76-65 حدود 6 برابر افزايش داشته است اين ميزان بدون درنظر گرفتن ميزان رشد جمعيت طي اين سال‌هاي اخير مي‌باشد.

طبق آمار‌هاي منتشر شده تعداد تقريبي افرادي كه در ايران خودكشي مي‌كنند سالانه حدود 5000 نفر مي‌باشد، علاوه بر آن تعدادي از افراد در مناطق مختلف كشور خودكشي می‌کنند ولي در آمار كلي سالانه جاي ندارند.از آنجا که هر فردی كه خودكشي مي‌كند عضوي از يك خانوار ايراني 6نفره نفر باشد حداقل30000 نفر از مردم كشور ما بنوعي با مشكل خودكشي و پيامد‌هاي رواني و اجتماعي آن در گيرند.

پيشگيري از خودكشي هميشه بعنوان يك مشكل بهداشتي مطرح بوده و همواره مورد توجه معاونت سلامت وزارت بهداشت بوده است.بطوريكه در حال حا ضر طرح هايي تحت عنوان "پيشگيري از خودكشي با درمان افسردگي" و" تدوين برنامه پيشگيري از خودكشي قابل ادغام در "PHC در سال‌هاي 87-86 در دست انجام بوده  با اين هدف كه بتوان با برنامه ريزي كشوري در كاهش پيشگيري از خودكشي راهكار‌هاي لازم را ارايه نمود. براساس آمارهاي منتشر شده، ميزان خودكشي 3/1 درصد در 100 هزار نفر در سال 1363 و 4/6 جمعيت در سال 1384 رسيده است. خودكشي در مردان 6/7 در 100 هزار نفر نهمين علت مرگ و مير و در زنان 5/1 در صد هزار نفر دهمين علت مرگ و مير بوده است.

در سال‌هاي اخير با توجه به افزايش اقدام به خودكشي و مشكلات اجتماعي دیگر ناشي از آن، موجب گرديد تا ضرورت توجه به بر نامه ريزي پيشگيري از خودكشي بيش از پيش احساس شود و  نسبت به اجراي طرح ادغام پيشگيري از خودكشي در نظام شبكه بهداشتي اقدام گردد.

جهان در طول دو دهه آينده شاهد تغييرات عمده در نيازهاي بهداشتي مردم خواهد بود. جهت اصلي اين تغييرات تبديل عوامل اصلي مرگ و مير از بيماريهاي واگير دار به بيماريهاي غير واگير دار نشانه گرفته و نه تنها زندگي انسانها را در معرض خطر مستقيم قرار داده بلكه در اثر بار عظيم نا تواني كه به دنبال آنها ايجاد ميگردد از يك سو، سهم عمده‌اي از منابع اندك بهداشتي درماني كشور مي‌بايست صرف توانبخشي دو باره مبتلايان شده و از سوي ديگر،بخش عظيمي از نيروهاي فعال و مولد كشور را از چرخه توليد خارج مي‌كند و به همين دليل مي‌توان گفت امروزه دشواريهاي جدي و جديدي فرا روي نظام بهداشتي قرار گرفته است.

در بعد جهاني پيش بيني‌هاي تلخي توسط سازمان بهداشت جهاني، دانشگاه هاروارد و بانك جهاني در زمينه بيماري‌هاي غير واگير دار شده است.بر طبق اين پيش‌بيني‌ها در طول 20سال آينده مرگ ناشي از اين بيماري‌ها با افزايشي بيش از سه برابر از 28 ميليون نفر در سال 1990 به 7/94 ميليون نفر در سال 2020 خواهد رسيد و بار جهاني بيماري‌ها سمت سويي تازه يافته و از تمركز بيماري‌ها در گروه بيماري‌هاي واگير دار كاسته شده و بيماري‌هاي غير واگيردار با مرگ ومیر كمتر اما عوارض بيشتر جايگزين آنها مي‌شوند.

·     هر 40 ثانیه یک نفر در سراسر دنیا جان خود را در اثر خودکشی از دست میدهند.

·     هر 3 ثانیه یک نفر اقدام به خودکشی می‌کند.

·     خودکشی جزء 3 علت اصلی مرگ افراد 35-15 سال است.

·     هر خودکشی حداقل برای 6 نفر دیگر تأثیر بدی دارد.

·     تأثیرات روانشناختی، اجتماعی، و اقتصادی خودکشی بر خانواده و جامعه غیرقابل اندازه‌گیری است.

خودکشی به معنای خاتمه زندگی به دست خودفرد است.اگر کسی دست به خودکشی بزند ولی زنده بماند به این رفتار اقدام به خودکشی میگوییم.

پديده افكار خودكشي در بسياري  از اقشار مردم از جمله (جوانان، مردان، زنان و افراد مسن) ديده مي‌شود. كه عدم پيشگيري از آن مي‌تواند اقدام به خودكشي را بهمراه داشته باشد.

خودکشی یک مشکل پیچیده است که علل یا دلایل متعددی دارد خودکشی در نتیجه تعامل عوامل متعدد زیست شناختی، ژنتیک، روانشناختی، اجتماعی، فرهنگی، و محیطی  بوجود می‌آید.

توضیح این موضوع که چرا برخی افراد تصمیم به خوکشی می‌گیرند در حالی که برخی دیگر در شرایط یکسان یا حتی بدتر از آن چنین کاری نمی‌کنند مشکل است. با این حال بیشتر خودکشی‌ها قابل پیشگیری هستند.

خودکشی در حال حاضر یک مشکل بزرگ بهداشت عمومی درتمام کشورهاست.خود كشي در گروه سني 19-15 ساله پنجمین علت مرگ ولي در بسياري از كشور‌هاي جهان  علت اول يا دوم مرگ در اين گروه سني است.