دكتر عبدالحكيم الكامل : متخصص قلب وعروق ، فوق تخصص آنژیوپلاستی

هشداری جدی برای کل مردم استان فارس:

فارس بالاترین آمار مرگ ومیر به علت بیماری قلبی و عروقی را در کل کشور داراست.

بیماری قلبی عروقی عامل اصلی مرگ ومیر در کل جهان(حدود 36% از کل مرگ و میرهای جهان ) می باشد . در ایران نیز 39% از مرگ ومیرمربوط به بیماری قلبی و عروقی می باشد( 3 درصد بیشتر از میانگین جهانی ) و متأسفانه استان فارس با حدود 44 درصد، بالاترین آمار مرگ ومیر در کل کشور را بر اثر بیماری های قلبی و عروقی داراست که5 درصد از آمار کل کشور و 8 درصد از آمار جهانی بالاتر می باشد. این هشداری جدی برای مردم فارس است.

vysoky-cholesterol-1024x699-760x400.jpg

حمله قلبی چیست؟

حمله قلبی که به آن سکته قلبی نیز می گویند هنگامی اتفاق می افتد که یکی از عروق کرونر بسته ‌شود. این حمله موجب کمبود یا فقدان خون در قسمتی از قلب می‌ شودکه منجر به مرگ بافت آن قسمت از قلب شده و در اثر آن بیمار دچار اریتمی قلب ومرگ میشود ، یا در صورت نجات بیمار دچار درجاتی متفاوتی از نارسایی قلبی میشود.

علائم هشدار دهنده حمله قلبی

• ·درد در قسمت وسط قفسه سینه
  • ·درد قفسه سینه با انتشار به پشت، کتف چپ، گردن و فک تحتانی
  • ·ضعف وبی حالی
  • ·تنگی نفس
  • ·تهوع یا استفراغ
  • ·تپش قلب سریع و نامنظم
  • ·خستگی
  • ·اضطراب
  • ·سوء هاضمه
  • ·سوزش معده

در حمله قلبی اغلب افراد یک یا دو تا از نشانه‌های گفته شده را احساس می کنند. علایم قلبی در افراد مسن ودیابتی ممکن است با بقیه بیماران متفاوت باشد.

آستانه تحمل درد بیماران قلبی وهمچنین بیماری های همراه نظیر دیابت، در افراد مختلف بسته به شرایط جسمانی آنها متفاوت می باشد .اما در اغلب افراد، درد فشارنده در پشت قفسة سینه و بین دو کتف است که به بازوها انتشارپیدا می کند وغالبا همراه با احساس تنگی نفس است . درد قلبی اغلب حین فعالیت فیزیکی ایجاد می شود و با استراحت کاهش می یابد.

بیماری های قلبی

بیماری عروق کرونر: در این بیماری ، عروق کرونر که وظیفه رساندن مواد غذایی، اکسیژن، خون به ماهیچه قلب را دارند، عموما به دلیل رسوب چربی وکلسترول ومواد دیگر در جدار عروق کرونر به مرور این رگها دچار تنگی میشوند ودر صورتیکه لخته روی انها سوار شود رگ‌کاملا مسدود میشود که در نتیجه خون به قلب نمیرسد.

آریتمی : به معنای اختلال در ضربان قلب به صورت تپش قلب شدید واحیانا همراه بی نظمی ضربان قلب واختلال هوشیاری که در صورت عدم درمان سریع بدنبال ان ممکن است مرگ اتفاق بیافتد

نارسایی قلبی : نارسایی قلبی که به آن نارسایی احتقانی قلب نیز گفته می شود، هنگامی اتفاق می افتد که قلب نتواند به صورت موثر و کارا خون را در بدن پمپاژ کند، در این بیماری قسمت چپ یا راست قلب تحت تاثیر قرار می‌گیرد وبیماران اغلب دچار تنگی نفس در حین فعالیت یا استراحت میشوند، خستگی زودرس عارض وبیمار کلا کارایی خودرا از دست میدهد.

عوامل زیادی در بروز بیماری قلبی عروقی بخصوص سکتة حاد قلبی مؤثر هستند که مهم ترین آنهاعبارتند از :

1-     عوامل ارثی

2-    فشار خون

3-    قند خون

4-    افزایش چربی خون بخصوص TG، CHOI

5-    مصرف سیگار و دخانیات

6-    عوامل دیگری نظیر کم تحرکی، رژیم غذایی نامناسب، سن بالا، استرس، اضطراب که در بروز سکتة حاد قلبی و مشکلات قلبی عروقی مؤثر می باشند.

mhARdag.jpg

بسیاری از عوامل مذکور را می توان از طریق تغییر شیوة زندگی، کنترل نمود و قطعا از اهمیت توجه به ورزش منظم،رژیم غذایی مناسب و سالم ، مصرف سبزیجات، میوه، حبوبات، لبنیات کم چرب ، ترک سیگار و دخانیات و... به راحتی نمی توان چشم پوشی نمود .

توصیه های لازم به به افرادی که در منزل دچار درد قفسة سینه شده اند:

1-     باحفظ خونسردی،فعالیت خود را قطع نمایید،دراز بکشیدو استراحت مطلق کنید.

2-    همزمان 3عدد قرص ASA100 جویدنی و قرص زیر زبانی نیتروگلیسیرین را مصرف نمایید.

3-    با اورژانس 115 تماس بگیرید. (در صورتی که تنها هستید با یکی از افراد خانواده یا نزدیکان نیز تماس حاصل نمایید).

* از شروع سکتة حاد قلبی، به ازای هر نیم ساعت، 3 الی 5 درصد احتمال مرگ و میر بالا می رودو زمانی که بیماران قلبی به بیمارستان انتقال داده می شوند ( بخصوص بیماران سکتة قلبی)، بهترین و ضروری ترین درمان آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی که یک وسیله تشخیصی ودرمانی که در صورت انسداد یکی از رگها ، پزشک اقدام به باز کردن رگ از طریق بالون واستنت ( فنر) وبرقراری خونرسانی مجدد ان قسمت از قلب می کند ، این اقدام باعث کاهش در صد مرگ ومیر بیماران میشود .

طرح 247چیست؟

این طرح به این معنا که تمام بیماران که دچار سکته حاد قلبی میشوند در هر ساعت از شبانه روز و هفت روز هفته این امکان برایشان فراهم هست که بلافاصله به بخش کت لب منتقل شوند وبرای انها انژیوگرافی وانژیوپلاستی( که همان باز کردن رگ از طریق بالون وفنر هست ) انجام شود. این اقدام باعث نجات جان اغلب بیماران که دچار سکته قلبی میشود .

خوشبختانه بیمارستان حضرت ولیعصر(عج) فسا جزء محدود بیمارستان های کشور (اولین شهرستان) که در طرح 247 مشارکت دارد.

یکی از علت هایی که بیمارستان حضرت ولیعصر (عج) فسا توانسته است جزء محدود بیمارستان های کشور، شرکت کننده در طرح 247 باشد وجود بخش آنژیوگرافی با دستگاه مدرن و پیشرفته می باشد .

سابقه بخش آنژیوگرافی بیمارستان حضرت ولیعصر (عج) فسا :

بخش آنژیوگرافی بیمارستان حضرت ولیعصر (عج) فسا از تاریخ 22 بهمن 1390 شروع به فعالیت نمود که عمده فعالیت این بخش، بعد ازاجرای طرح تحول نظام سلامت صورت گرفت .

پس ازخریداری، نصب و راه اندازی یک دستگاه مدرن آنژیوگرافی مطابق با استانداردهای روز جهانی( 11 بهمن 1394 ) بخش آنژیوگرافی تا حال نزدیک به 5000 آنژیوگرافی و بیش از 1800 آنژیوپلاستی (گذاشتنstent فنر یا) و ارجاع بیش از 700 بیمار جهت عمل قلب باز  اقدام نموده است و توانسته است به مردم شهرستان فسا، داراب، جهرم، استهبان، نی ریز و...خدمات درمانی-تشخیصی لازم ارائه دهدو از انتقال آنها به مرکز استان و مشکلات همراه با آن جلوگیری نماید.

عوامل موفقیت بخش آنژیوگرافی بیمارستان حضرت ولیعصر (عج) فسا:

• · همکاری وهمدلی چشمگیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی فسا  ازجمله : ریاست دانشگاه، معاونت درمان، ریاست بیمارستان و مدیر داخلی با بخش آنژیوگرافی
  • · وجود بخش فوق تخصصی قلب وهمچنین حضور متخصصان قلب بصورت ۲۴ ساعته در بیمارستان باعث تسریع در تشخیص واقدامات ضروری برای بیماران شده است.
  • · وجود پرسنل باتجربه، دقیق و علاقه مند در بخش آنژیوگرافی

anjio 7.jpeg