• 1403/07/25 - 10:51
  • - تعداد بازدید: 131
  • - تعداد بازدیدکننده: 131
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

روز جهانی غذا با شعار حق دسترسی به غذا برای زندگی و آینده‌ای بهتر

16 اکتبر از سوی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) بعنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است و امسال بر " حق دسترسی به غذا برای زندگی و آینده‌ای بهتر " تاکید شده است.

به گزارش واحد روابط عمومی بیمارستان حضرت ولیعصر(عج) فسا؛ غذا به‌عنوان یکی از حقوق اولیه بشر در نظر گرفته می‌شود، با این حال یک از هر ۹ نفر در جهان دچار گرسنگی مزمن است. در سال ۱۹۴۵ سازمان ملل غذا را نه یک امتیاز، بلکه به‌ عنوان یک حق به رسمیت شناخت، به همین دلیل از سال ۱۹۷۹ شانزدهم اکتبر هر سال را در راستای ریشه‌کنی گرسنگی، روز جهانی غذا نامید. این مناسبت به‌عنوان یک فراخوان جهانی برای اقدام در مبارزه با گرسنگی و سوءتغذیه عمل می‌کند.

 

شعار روز جهانی غذا ۲۰۲۴

شعار روز جهانی غذا در سال ۲۰۲۴ حق دسترسی به غذا برای زندگی و آینده‌ای بهتر " است. این پیام قدرتمند بر حق اساسی انسان برای تغذیه کافی و نقش حیاتی غذا در شکل دادن به حال و آینده بشر تأکید می‌کند. این حق فراتر از فقدان گرسنگی است و شامل موارد زیر می‌شود:

تنوعدسترسی به طیف گسترده‌ای از گزینه‌های غذایی

تغذیهمصرف غذاهای تأمین‌کننده مواد مغذی ضروری

مقرون‌به‌صرفه بودنتوانایی خرید غذاهای ضروری

دسترسیدسترسی فیزیکی به منابع غذایی

ایمنیاطمینان از عاری بودن غذاهای موجود از آلاینده‌های مضر

سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائوبا این شعار خواستار داشتن حق یک رژیم غذایی متنوع و غنی از مواد مغذی است که برای همه مقرون‌به‌صرفه، در دسترس و ایمن باشد.

 

درک مفهوم حق غذا

درک اهمیت موضوع روز جهانی غذا در سال ۲۰۲۴ و چالش‌های جاری در امنیت غذایی جهانی بسیار مهم است. کشاورزان جهان غذای کافی برای تغذیه جمعیتی بیشتر از جمعیت جهان تولید می‌کنند، اما گرسنگی همچنان ادامه دارد. حدود ۷۳۳ میلیون نفر در جهان به دلیل شوک‌های آب‌وهوایی مکرر، درگیری‌ها، رکود اقتصادی، نابرابری و همه‌گیری‌ها با گرسنگی مواجه هستندگروه‌های فقیر و آسیب‌پذیر، به‌ویژه در خانوارهای کشاورزی بار سنگین این چالش‌ها را متحمل می‌شوند که منعکس‌کننده نابرابری‌های رو به گسترش بین و داخل کشورها است.

غذا سومین نیاز اساسی انسان بعد از هوا و آب است، به این معنا که همه حق دارند غذای کافی داشته باشند. واژه کلی غذا مخففی برای تنوع، تغذیه، مقرون‌به‌صرفه بودن، دسترسی و ایمنی خوراک است. در اصل همه جهانیان این حق را دارند که به غذاهای متنوع و مغذی موجود در مزارع، تورهای ماهی‌گیری و بازارها دسترسی داشته باشند. حال آنکه بیش از ۲.۸ میلیارد نفر در جهان توانایی دسترسی به یک رژیم غذایی سالم را ندارند.

 

رژیم‌های غذایی ناسالم عامل اصلی تمام اشکال سوء‌تغذیه از جمله موارد زیر است:

سوءتغذیهدریافت ناکافی کالری و مواد مغذی

کمبود ریز مغذی‌هاکمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری

چاقیتجمع بیش از حد چربی در بدن که منجر به مشکلات سلامتی می‌شود.

این مشکلات اکنون در اکثر کشورها وجود دارد و طبقات اجتماعی-اقتصادی گوناگون را دربرمی‌گیرند. با این حال امروزه بسیاری از مردم از گرسنگی رنج می‌برند و اغلب مجبور می‌شوند به غذاهای اصلی یا غذاهای ارزان‌تر و ناسالم‌تری روی آورند که دلایل آن می‌تواند در دسترس نبودن غذاهای تازه یا متنوع، فقدان اطلاعات مورد نیاز برای انتخاب یک رژیم غذایی سالم، ترجیح راحتی به تغذیه مناسب و عوامل تشدیدکننده‌ای هم‌چون بحران‌های طولانی‌مدت، درگیری‌ها، حوادث آب‌وهوایی شدید و شوک‌های اقتصادی باشد.

 

سیستم‌های کشاورزی به‌طور کلی در برابر بلایا و بحران‌ها آسیب‌پذیر هستند، اما در عین حال منجر به آلودگی و تخریب خاک، آب و هوا، انتشار گازهای گلخانه‌ای و از دست دادن تنوع زیستی می‌شوند. با تغییر سیستم‌های کشاورزی، پتانسیل بالایی برای کاهش تغییرات آب‌وهوایی و حمایت از معیشت صلح‌آمیز، انعطاف‌پذیر و فراگیر برای همه وجود دارد.

یک دنیای غذایی امن و مغذی برای همه نیازمند سرمایه‌گذاری گسترده، نوآوری، علم، فناوری و همکاری گسترده بین طیف وسیعی از تأثیرگذاران اجتماعی از جمله دولت‌ها، بخش‌های خصوصی، مؤسسات دانشگاهی و تحقیقاتی و جامعه مدنی است.

  • گروه خبری : گروه های محتوا,اخبار,اطلاعیه,اخبار تصویری
  • کد خبر : 12035
رضا اله دادپور
خبرنگار

رضا اله دادپور

عبارت خود را درج و جهت جستجو کلید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس: